10 tips til planleggingen av nytt kjøkken

Å planlegge nytt kjøkken er både spennende og tidkrevende. Mange tenker at den store jobben er gjort når fronter og hvitevarer er bestemt og det kan være lett å glemme de små detaljene. Hvor skal stikkontakten stå? Hvordan skal stikkontakten se ut? Skal vi ha spotter eller en taklampe? Hva med pop-up søyle i kjøkkenbenken?  Vi har samlet opp våre ti beste tips for den elektriske planleggingen.

1. Planlegg el installasjonen for ditt kjøkken i god tid.

De aller fleste i dag ønsker seg et skjult elektriskanlegg hvor rør og kabler gjemmes inn i veggen. Mange vil ha varmekabler i gulvet og tilgang til stikkontakter rett ut av kjøkkenbenken. Uansett hvilket behov du har på ditt kjøkken, anbefaler vi å planlegge det elektriske så tidlig som mulig i prosessen – på denne måten får du rett installasjon til uten uforutsette kostnader.  

2. Varme i gulv eller ovner?

Det er mange valg for varmen på kjøkkenet. Skal du ha varmekabler, anbefaler vi å benytte en kabel som passer til formålet. Mange vet ikke at det finnes et bredt spekter av varianter for hva som kan legges av gulvvarme – og hvilke fordeler som følger med. Ønsker man mer tradisjonelle varmeovner. lønner det seg å tenke på hvor disse skal plasseres allerede i planleggingsfasen. På denne måten blir det kort vei mellom stikkontakt og ovn.

3. Riktig belysning

Godt arbeidslys er kanskje noe man tenker mest på til arbeidsplassen, men fort glemmer når det kommer til kjøkkenet. Det er viktig å tenke på hvilke soner kjøkkenet ditt har når du skal velge belysning. Hvor spiser dere? Hvor jobber dere? Hvor mye naturlig lys har dere? Hvor mye lys trenger dere? Eksempelvis kan det under kjøkkenskapene fort bli skygget for av lyset i taket. Har du kummen din her kan det være lurt med en lyslist – enten utenpå skapene eller felt inn.

Ønsker du hjelp til å finne riktig belysning?
Vi hjeper deg gjerne med lyssetting av alle typer rom

4. Komfyrvakt

Legges det opp ny kurs til komfyren, eller bygger du helt nytt? Da er det lovpålagt med komfyrvakt. Lovpålagt eller ikke, er dette noe som brannsikrer både nye og gamle komfyrer. Fra du srkur på platetoppen, til den slås av, overvåkes platene for å forhindre at brann oppstår. Skulle det være fare for brann, vil sensorene avgi en alarm, hvor den til slutt kutter strømmen dersom alarmen ikke skrus av. Et nyttig og viktig tiltak i hvert et hjem.

5. Pass på nok strøm til induksjonstropp og krav til uttak for utstyr på kjøkkenet.

Når vi først er inne på komfyr og platetopper er det viktig å tenke på at apparatene dine trenger nok med strøm for å fungere samtidig. Før kunne man ha lavere kurser inn til kjøkkenet uten å få strømbrudd når kjøkkenmaskin og stekeovn sto på. I dag krever induksjonstopper, komfyrer, oppvaskmaskiner og andre kjøkkenredskaper mer strøm enn før. FOr å at du skal kunne bake deilige boller med kjøkkenmaskinen, lade mobilen og lage middagen samtidig, trengs det egne kurser som tåler belastningen.

6. Pop-up søyle på kjøkkenet.

7. Styringssystem for Dimming av lys og styring av varme

8. Valg av design for brytere og stikkontakter

9. Har du oppvaskmaskin, trenger du strøm til oppvaskmaskin og vannlekkasje-vakten

10. Lyd på kjøkkenet

Se mer kjøkken inspirasjon her.